Návrat

Všeobecná diskusia o zlate, šperkoch, stránke zlatnik.sk...

Návrat

Poslaťod filippe » Pia Júl 30, 2010 12:57 am

Ahoj všem,
po více jak deseti letech od vyučení se vracím k oboru. Vlastně jsem ani zlatníka od vyučení nedělal. Až teď mi to přirůstá k srdci a vím že se tomu chci věnovat napořád. Nevím, jestli jste si všimli, ale zlatnická komunita je tajemně uzavřená :shock: . Informací pomálu( teda alespon pokud se opravdu v oboru nepohybujete ). Nevím jak to máte u Vás, ale tady jako by nic neexistovalo. Nedokážu najít ani nějakou diskutující komunitu jako třeba zde. Našel jsem jen jedny stránky s forem na sperkar.cz, ale moc se tam nediskutuje. Časopisy jsou jen pro registrované zlatníky a když jsem chtěl zjistit kolik co stojí jako vybavení, všude jsou ceny na žádanky a pod. Nejde mi do hlavy proč.
Pokusil jsem se najít práci v oboru. No to mne ihned všichni pálkovali když nemám praxi. Tomu rozumím :) ale mrzí mne že nejsou otevření lidem, kteří to nechtějí dělat jen tak ale jako práci co je bude bavit. A nemyslím že bych vše zapomněl. No to jen takový pohled zvenku. :wink:
Rozhodl jsem se tedy začít postupně avšak při jiném zaměstnání ve volném čase. Bude to nadlouho než se osamostatním :)
Chci se Vás zeptat na Vaše zkušenosti s komunitou a dále jestli máte nějaké doporučení a varování co mne asi čeká do budoucna. Jinak myslíte, že se tím dá i dobře uživit ?

Moc děkuji za názory a sdílení zkšeností.
Jinak až budete mít cestu do Prahy, probíhá tu výstava Cartier na Pražském hradě. Určitě stojí za to. :wink:
filippe
Užívateľ

Re: Návrat

Poslaťod locusta » Pia Júl 30, 2010 2:34 pm

Ahoj filippe,

ja síce nie som zlatník preto môžem povedať názor z iného uhla pohľadu.
Hrám sa s kamienkamy čiže občas prichádzam do styku zo zlatníckou komunitou :roll:

Samozrejme je to hodne uzavretý kruh;každý si drží svoju klientelu (to je v každom biznise) :)
Pokiaľ budeš robiť dobré výrobky určite si nájdeš svoj okruh ľudí,
Pokiaľ máš záujem o čerstvé informácie zo sveta šperkov nech sa páči stránka ;aj som čenom. :shock:

National Jeweler Network

Od pondelku do piatku, stále nejaké novinky.

Ku výstave ;Cartier má také meno vo svete ako trebárs Coca Cola,verím žiadne šmejdy nie sú na pozeranie.....
Obrázok užívateľa
locusta
Užívateľ

Poslaťod Radka » Pia Júl 30, 2010 9:46 pm

ahoj filippe
vitam ta spet v "komunite". Dufam ze ti to nadsenie zostane . Tu sa dozvies co budes potrebovat . staci dat konkretnu otazku . K tej komunite ...z automechanikom si o sperkoch a praci velmi nepokecas :)Ked nazbieras prax tak je urcita pravdepodobnost ze sa uzivys . Ale aj ako vedlajsi prijem je to zaujmave prip. ako konicek .
Obrázok užívateľa
Radka
Užívateľ

Poslaťod Radka » Pia Júl 30, 2010 9:51 pm

od kedy do kedy je ta vystava cartiera ?
Obrázok užívateľa
Radka
Užívateľ

Poslaťod filippe » Pia Júl 30, 2010 11:25 pm

Ahoj,
výstava probíhá a je do 17.10.( http://www.cartiervystava.cz/cz/vystava/ ), což se dá spojit zároveň s veletrhem hodiny a klenoty, který se koná 30.09. - 03. 10. 2010 na pražském výstavišti. Já tam teprve půjdu, tak se pak podělím o zážitky.

Vím, že s jinými lidmi si o špercích nepokecám, jen že špatně se hledají lidi, kteří se o toto zajímají, ale uvidím časem.
No nadšení rozhodně jen tak neztratím :D

Děkuji za odkaz na National jeweler network, mám co číst :)
Jinak nemyslel jsem to tak, že bych někomu chěl ohrozit klientelu, jen že by bylo dobré aby komunita více diskutovala o problémech a zkušenostech třeba z výroby.

Co se týče peněz, miliony nepotřebuju (teda jo, ale neočekávám) :D Rád bych se tak do dvou let osamostatnil, abych nemusel chodit do jiné práce a mohl tak veškerou energii a čas vložit do zlatničiny. Takže rád bych se do dvou let dostal na 20000kč netto, což je takový průměr který bych jinak vydělal jinde. A dále čím více tím lépe :)
Představu mám takovou, že pomalu začnu s málo věcmi výrobu nějakých jednoduchých šperků,na které nepotřebuji mnoho vybavení, které bych se snažil prodávat přes internet a po známých. Máme tu takové dobré stránky fler.cz, tak třeba i tam.
Dále bych se snažil budovat klientelu, což lze až uvidí nějakou mou práci. Poté až bych zrealizoval nějakou kolekci, tak se pokusit o nějaké PR články a popř nějakou malou výstavu v galerii. Vydělané peníze chci investovat dále do výroby a vybavení.

Myslíte, že má cenu zkoušet obcházet zlatnictví a snažit se tam prodávat svoje výrobky ?
filippe
Užívateľ

Poslaťod locusta » Sob Júl 31, 2010 7:59 am

to filippe; určite sa oplatí obehnúť aj zlatníctva a Pha ich má hodne. :shock: prípadne si urob vlastnú web stránku.

Moja poznámka o klientele ;ja som nemyslel ,že preberieš klientelu ako tak, pokiaľ budeš dlho na trhu tak si ťa nájde sama.
Ani "pivný štamgasti" nechodia celý život do stejnej knajpy :D občas zmenia lokál.
Domnievam sa ; :roll: ,momentálne je tu registrovaných niekoľko dobrých zlatníkov a samozrejme aj klenotníkov určite radi poradia. :shock:

Presvečenie mám že je tomu tak ;z ich občasnej odbornej diskusie.

Inak to máš tu ako na cintoríne povačšine "ticho"... :D
Obrázok užívateľa
locusta
Užívateľ

Poslaťod filippe » Sob Júl 31, 2010 10:22 am

Tak už pomalu nacházím nějaké lidi, kteří se kolem toho točí. Avšak většina z nich jsou designeři, kteří tvoří většinou šperky z jiných materiálů než kovu, což mne třeba moc neoslovuje, nicméně je to zajímavé.
Z toho taky vyplívá, že se hodně pohybují a vyskytují na různých stránkách o designu.
Mezi nimi se dají najít zlatníci-klenotníci, kteří vyrábí krásnou práci.
Každopádně nějaká komunita tu je, jen jsem špatně hledal.

Locusta: zlatnictví tu je mnoho, člověk jen musí hledat mimo centrum, kde jsou jen prodejny dovezených seriových šmejdů, o jejichž kvalitě se dá hodně diskutovat. :shock:
To si myslím že kazí nejvíce tento byznys.

V září nastupuju na kurz fasování kamenů, už se těším.
Jinak ticho tu možná je, ale ne tak mrtvo jako u nás. :)

Zdraví filip
filippe
Užívateľ

Poslaťod locusta » Sob Júl 31, 2010 11:56 am

Súhlasím v Prahe sa do centra dostane predajna čo mám peniaze na obrovský nájom.

Trend je vo svete aj u nás rôzne materiály,ale zlato a platina prípadne striebro sú stále drahé kovy. :wink: -teda u mňa.

Biznis v tomto smere ako u Vás tak u Nás je ešte dosť v plienkach..... zlato každý pozná, ale vzťah ku drahým kameňom dosť ťažko sa vysvetľuje a mení názor pri drahých kameňoch ,nakoľko klient za socíku mal trebárs rubín v prsteni za 2500 korún ,ale tomu nechce veriť,že jeho rubín,safír prípadne smaragd je syntetika.... :( :wink:

Hovorím tomu ;beh na dlhú trať . :D
Obrázok užívateľa
locusta
Užívateľ

Poslaťod maja » Sob Júl 31, 2010 7:31 pm

Locusta čo sa týka drahých kameňov tak ide to veľmi pomaly,ale už sa dá viac zákazníkov trebárs presvedčiť na brilianty na i né zatiaľ nič moc,ale časom sa to hádam poddá.
Filip určite skús obísť zlatníctva,lebo keď to neskúsiš nebudeš vedieť.A fler je super.Nie si tam už náhodou?
A čo sa týka rozhovorov medzi zlatníkmi tak ja sa s kolegovcami viem pobaviť o všeličom.Zákazník má na výber a to čo je robené ručne tak si myslím,že každý má iný rukopis takže o preberaní zákazníkov to nebude.Ten ide tam kde mu to najviac vyhovuje.
A to máš pravdu,že to čo sa dováža tie šmejdy nám všetkým pokazili kšeft,ale aj to sa pomaly ľudia učia hlavne keď im to nevezmú do opravy. :mrgreen:
Obrázok užívateľa
maja
Užívateľ

Poslaťod filippe » Sob Júl 31, 2010 8:44 pm

maja: včera jsem se zaregistroval na fler jako prodejce, abych mohl rovnou i do diskuzí. Myslím ale že mi tak tři měsíce ještě potrvá než tam něco dám, protože teď nemám absolutně nic, ani nářadí :D
Ono to půjde celkově pomalu. Nejdříve musím najít práci na krátký/dlouhý týden, abych měl dostatek času. Pak založit živnost a nakoupit nějaké základní vybavení, dále udělat web a nakonec šup na věc :) těším se moc, ale musím postupně. Jsem zvědavý na svůj první výtvor.
A abych vás pobavil. Mám v plánu vyrábět doma(v bytě), jelikož peníze za pronájem dám raději do vybavení. Takže jsem zvědaví kolik omezení mi přinese práce doma. Tipuju že dost, nicméně tomu přispůsobým výrobky. Bude to víceméně na koleni :shock:
filippe
Užívateľ

Poslaťod locusta » Ned Aug 01, 2010 1:22 am

to Maja;súhlasím nie je to Francúzko ani Amerika,aéééé občas smaragíky a safírpadparača + nejaký rubín odíde .
Mne to vyhovuje :D to je moja parketa, solventnejšia klientela pokiaľ fandí tomuto druhu drahých kamienkov tak zasa zaplatí aj na Slovensku buboše.
Jasné stále v odbere je doména; citrín,ametyst,turmalín,topas.
Treba byť trpezlivý o 20 r. to bude zasa lepšie. :D :mrgreen:

Kua ,aééééé kto sa toho dožije ,omladina áno ,ale ja starší čovek....??? :(
Obrázok užívateľa
locusta
Užívateľ

Poslaťod maja » Ned Aug 01, 2010 7:30 am

Locusta ani mne nehrozí dožiť sa toho. :mrgreen:
Alebo žeby prekvapenie. :idea:
Obrázok užívateľa
maja
Užívateľ

Poslaťod locusta » Ned Aug 01, 2010 8:01 am

Maja neviem, neviem; Dámy sa dožívajú max "tridsať rokov" :mrgreen: potom to ide 29,28,27 > 28,29 30 a znova 29....atd. :shock: :D
Obrázok užívateľa
locusta
Užívateľ

Poslaťod Auvalon » Ned Aug 01, 2010 10:28 am

NO pekna diskusia ... :) ... ani neviem na co mam odpovedat :D ...
- Co sa prirodnych kamenov tyka, tak sa to podla mna vyrazne zlepsilo. Problem je ten, ze v modnych casopisoch stale preferuju biuźuteriu, ako "kvalitu". A to nehovorim o par ludoch, ktori sa oslovuju znamkou "klenotnik odbornik" a robia bizuteriu s lepenymi sklickami ... a samozrejme nasa smotanka im to zerie. Pokial 1 alebo 2ja zlatnici na Slovensku (popripade v CeskoSlovesku) neurobia prevrat, tak zakaznici nepochopia co je to kvalita a co smejd... (aj kvalita sa da kupit za malo penazi)
- druha vec a dost podstatna v kazdom remesle - je Spolupracovat s konkurenciou a nie podkopavat si nohy... ja sa napr. rad porozpravam s clovekom, ktory je zrucnostou predomnou... nikdy by som sa nesnazil ho nejako zdiskreditovat, alebo podkopnut... nikdy nevies koho a kedy mozes potrebovat a co sa od neho mozes naucit... tiez ked sa remeselnici nezobudia, tak budu stat stale na mieste.
- co sa tyka materialov na vyrobu sperkov... ako si napisal, klasika su kovy - ako zlato, striebro a platina... ale ak chces zaujat, musis siahnut po materialoch nezvycajnych. Ja uz mam nakupeny titan, meteority, mahagon a rozne ine materialy, ku ktorym sa urcite dostanem, ked budem mat menej roboty. Dokonca sa mi velmi pacia sperky urobene zo srotu ... napr z vypalenych ziaroviek alebo elektrosuciastok... skratka vsetko nezvycajne ma svoje caro, len si treba najst cestu k svojmu stylu (to v pripade, ze je pre teba dolezitejsie meno ako zarobok - prachy pridu potom :) )
Auvalon
Užívateľ

Poslaťod filippe » Ned Aug 01, 2010 9:12 pm

Auvalon: líbí se mi "(to v pripade, ze je pre teba dolezitejsie meno ako zarobok - prachy pridu potom )". Mnohokrát nejde ani o jméno, ale o zábavu a radost z práce. Myslím si, že pokud vyrábíš to co tě baví( a to v jakémkoli oboru) najde se hodně příznivců a poté jak píšeš přijdou i peníze. To je to. Mnohdy lidé dělají vše pro peníze a nakonec stejně žádné nevydělají anebo se sice dostanou výše ale stoupnou jim i náklady a opět jim to nestačí. Náklady na život jim stoupnou proto, protože nejsou spokojený s většinou času a tím jak ho tráví( tedy práce,která je nebaví ale dělají ji pro peníze) no a díky tomu pak více utrácejí za zábavu a šunty, které jim nakonec štěstí stejně nepřinesou. Jen je krátkodobě uspokojí.
Píšu to proto, protože zastávám názor, že lidé by měli dělat co je baví a nebát se jen o peníze. Ony opravdu přijdou, jelikož díky tomu že tě práce baví jsi jednoduše lepší :D

Dále se mi lbí, že bychom měli spolupracovat s konkurencí. Nebo spíše respektovat odborníky, ale i naslouchat laikovy, protože i laik dokáže přinést užitečnou novinku nebo alespoň názor. respektive mělii bychom si vzájemně naslouchat a ne jen tvrdohlavě " já já já jenom já" :? Společně se pak dosáhne větších poznání. To je ta otřepaná fráze týmové spolupráce.

Co se týká té bižuterie, tam si myslím že se prodává více jméno nežli šperk. No a pak se frajerky chlubí, že mají to i to od toho a toho. Jednoduše žijí život pro druhé a pro jejich názor, nežli pro radost sobě vlastní. :wink:

No a jiné materiály určitě. Dají se vyrobit smrtelně krásné kombinace, které kolikrát pomocí klasických drahých kovů nedosáhneš. Alespoň já jsem tomu otevřený.

Tak fajnový nový týden přeju :D
filippe
Užívateľ

Ďalší

Späť na Všeobecná diskusia

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť